Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i wykorzystywali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. profesjonalny sprzęt do parzenia kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film