Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różne ceremoniały, składniki i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które pospolite są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, iż najważniejszym i najbardziej napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to naturalnie:
• pierogi z różnorodnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w rzeczywistości wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest wyborna i sycąca.