Gdzie zjeść w Krakowie

Smaczna włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń oraz duża dawka zdrowia.

Charakterystyczne włoskie smaki

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne jedzenie włoskie

Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. włoska restauracja bez glutenu Kraków Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, focaccia, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film